Van de redactie

Op uitnodiging van de vijf Nederlandse leden van de Iona Community vond van zaterdag 13 tot en met vrijdag 19 oktober de jaarlijkse Community Week plaats in Dopersduin. Onder het motto ‘Meet the Dutch’ konden de 52 deelnemers op zondag kennis maken met Nederlandse Associates en leden van de regiogroepen.

En ze maakten de premičre mee van de film ‘A taste of Iona and the Dutch connection’. Over beide onderdelen lees je meer in deze nieuwsbrief. De andere dagen werden gevuld met gebruikelijke onderdelen van een Community Week, soms met een Nederlands tintje. Zo gaf prof. Anton Wessels een inleiding over de drie monotheďstische godsdiensten onder de titel ‘Pity the nation that is full of beliefs and empty of religion’. En bezochten we op donderdag het diaconaal centrum Stem in de Stad in Haarlem. Dankzij het fraaie herfstweer konden we ook genieten van een prachtige pelgrimage door de Schoorlse duinen en langs het strand. En er was veel gelegenheid voor onderlinge ontmoeting, op het terras, in de serre en ’s avonds bij de bar. “We hebben veel meer contact gehad met andere leden dan tijdens een week op Iona,” zo hoorden we van diverse leden.

Voor de toekomst van de Iona Community kan dit wel eens een belangrijke week geweest zijn. De Schotse en Engelse deelnemers hebben ervaren, dat er een springlevende Nederlandse Ionagroep is en dat je ook buiten Iona of zelfs buiten het Verenigd Koninkrijk een ‘Iona-week’ kan houden. En dat je daar ‘Iona’ kunt zijn. En we hebben getoond, dat een Community Week kan worden georganiseerd zonder te steunen op de betaalde staf van Glasgow en Iona. Nu de Abbey gesloten is voor een fysieke renovatie, is er ook gelegenheid voor een organisatorische vernieuwing. De Iona Community heeft onlangs twee werkgroepen ingesteld, ‘Governance’ en ‘Movement’, die voor de Algemene Ledenvergadering in juni 2019 met adviezen moeten komen. Ik ben gevraagd voor de werkgroep Movement en zal daarin graag de ervaringen en werkwijze van de Nederlandse Ionagroep inbrengen. Deze Nieuwsbrief laat prima staaltjes zien.

Jan Maasen