IC meets NIG

Voor het eerst in de geschiedenis van de Iona Community vond de Community Week (de week waarin de leden elkaar ontmoeten) niet op Iona plaats. Dat kon niet omdat de Abbey verbouwd werd. De week was dit jaar zelfs niet in Schotland, zelfs niet in het Verenigd Koninkrijk. De week was in Nederland in Dopersduin in Schoorl!

lekkernijen uit heel Nederland

Dus togen de Engelsen, Schotten en een Zwitserse naar Nederland. Ze waren onder de indruk van het Nederlandse landschap en van de locatie Dopersduin. En ze waren onder de indruk van de Nederlandse Iona Groep. Want daar konden ze op zondag 14 oktober kennis mee maken. Vanuit heel Nederland kwamen er NIG-leden naar Schoorl: van Terschelling tot Oisterwijk, van Zwolle tot Den Haag; uit alle windstreken waren er mensen aanwezig. En ze hadden lekkernij uit hun regio meegenomen: stroopwafels, Deventerkoek en ook zelfgebakken cake. Daar scoor je wel mee bij de Engelsen en Schotten.

kerkdienst

De zondag begon met een viering in de kerkzaal van Dopersduin. Het was even proppen maar het lukte om daar zo’n 80 mensen in te krijgen. Er werd avondmaal gevierd en er werd –natuurlijk- veel gezongen. Kathy Galloway, lid van het leadershipteam van de Community hield een preek over de werken van Barmhartigheid uit Mattheus 25. Jezus werd gedoopt (een individuele betekenis) maar ging meer en meer in de openbaarheid aan het werk. In het gemeenschappelijke en solidaire kwam zijn betekenis, ook voor ons, tot uitdrukking.

lunch

En diezelfde mensen pasten gelukkig in de eetzaal waar we met elkaar lunchten. Voor veel mensen van buiten Nederland waren de pakje hagelslag erg bijzonder: “Eten jullie dat op brood?!” En wat ook bijzonder was, was de vaatwasser in Schoorl. Er zijn foto’s van gemaakt en misschien komt er een soortgelijk apparaat in de Abbey!

film

’s Middags ging de film ‘A taste of Iona and the Dutch connection’ in premičre. Wieger Siebenga, Quirine Lodder en Teun Kruiswijk Jansen hebben hier ruim een jaar aan gewerkt. Ze hebben een film gemaakt die een beeld geeft van wat de Iona Community is en hoe deze gemeenschap in Nederland vorm heeft gekregen. In deze Grieshog is meer over deze film te lezen. Gelukkig is de film Engels ondertiteld zodat de buitenlandse gasten konden volgen wat er gezegd werd. En iedereen genoot van de beelden van Iona, Schotland en Nederland.

Vervolgens werd de film overhandigd aan Frans Breukelman die het tweede exemplaar overhandigde aan Kathy Galloway. Het derde exemplaar was voor Dirk Gudde, voorzitter van de Raad van Kerken Nederland. En het vierde exemplaar werd gegeven aan Saskia van Meggelen, voorzitter van de generale synode van de PKN. Zij verraste iedereen met een dans op het lied ‘Take, o take me as I am’. De aanwezigen zongen het lied terwijl zij haar dans liet zien. En het laatste exemplaar ging naar Arjen Meihuizen die dit kreeg als vertegenwoordiger van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit.

boek met liturgische teksten

Naast de film was er nog meer: een proefdruk van de vertaling van het Wee Worshipboek door Roel Bosch. Hij heeft liturgische teksten van de Wild Goose Resource Group (ja zo heet de groep mensen die de teksten maakt die wij Ionateksten noemen) vertaald van het Engels naar het Nederlands. De verwachting is dat dit boek binnenkort bij Docete te koop is. Houd daarvoor de website in de gaten.

Er waren twee proefdrukken die gegeven werden aan Christian MacLean, het andere lid van het leadershipteam. In een goede Nederlandse zin bedankte ze voor dit boek. Het andere exemplaar werd aan Dirk Gudde overhandigd. De hoop is dat deze liturgische teksten in alle Nederlandse kerken gebruikt gaat worden.

thee

En toen was er thee en koffie met al het lekkers dat klaar stond. Graeme Brown, voormalig leader van de Iona Community, mailde na afloop van de week : “It was so good on the first day to have the chance to meet other people from Holland who are interested in our Community.”

Irene Stok