Een Iona vakantie zonder
op Iona te zijn geweest

Deze zomer heb ik een rondreis gemaakt door het Verenigd Koninkrijk en heel veel mensen ontmoet die met Iona en de Iona Community te maken hebben. Ik heb daardoor een ervaring opgedaan die me het gevoel heeft gegeven dat ik een echte Iona-vakantie heb gehad.

Ik begon in Penrith, Lake district, waar een vergadering over de toekomst van de Iona Community was georganiseerd. Het was mijn eerste vergadering waar ik als gehallowed lid bij aanwezig was. Dat betekent dat ik niet meer apart als new member werd genoemd en hoefde op te staan. Wel zo rustig. De vergadering was inspirerend en het was goed om met elkaar in gesprek te zijn. Er waren kritische meeluisteraars uitgenodigd: een lid van de Corrymeela Community in Noord Ierland en enige jongvolwassenen. Aan het eind van de dag gaven zij feedback op wat ze gehoord hadden.

Ik sliep in Penrith in een hostel tezamen met een ander lid van de Community. Zondag hebben we een fiets gehuurd en zijn we naar standing stones in Penrith en verder gefietst. Long Meg and her daughters, een indrukwekkende cirkel van zeer oude stenen. Maar nog veel indrukwekkender vond ik om samen te zijn, gesprekken te delen en te bidden met de hand op zo’n eeuwenoude steen.

Van maandag tot vrijdag verbleef ik samen met mijn ‘fellow new members’ in een cottage in de buurt van Edinburgh. Het was zo goed om met Judith en Jacqui, met wie ik twee jaar heb opgetrokken in het nieuwe leden programma, samen te zijn. Elkaar daardoor beter te leren kennen, samen de office te lezen, te bidden, ervaringen te delen. De omgeving is mooi van Sandy Mill’s cottage. De cottage wordt verhuurd door Peter Millar, een lid van de Community en Pat Bryden, een geassocieerd lid.

Op maandag verkaste ik naar Halesowen, een plaats vlakbij Birmingham, waar ik gast was bij de familie Neville, geassocieerde leden. Zij staan op de hospitalitylijst, en daardoor voelde ik mij vrijmoedig om gastvrijheid te vragen. Het was een bijzondere ervaring, vooral om gewoon deel te nemen aan het leven van anderen. Zaterdagmorgen liet Dennis mij zijn volkstuin zien, maar ook een communityhall, een gebouw in de buurt dat jaren gediend had als basis van de veteranen van de WOII. Zij konden het gebouw niet meer onderhouden en gebruiken. De gemeente wilde het aan projectontwikkelaars verkopen maar de buurt heeft een soort coöperatie opgezet en het gebouw wordt nu intensief gebruikt door allerlei groepen. Prachtig om zo’n verhaal te horen. Zaterdagavond heb ik een banner voor vrede helpen schilderen. En op zondagmorgen hadden we een goed gesprek over wat nu eigenlijk de kerk zou moeten zijn. Hoe vaak heb je zo’n gesprek met mensen?

Daarna ben ik even twee dagen toerist in Bath geweest, geslapen in de YMCA waar ik als 16 jarige ook heb geslapen toen we er met de HAVO een bezoek brachten als zusterstad van Alkmaar.

Om vervolgens nog twee nachten en dagen gastvrijheid te ontvangen van een community lid in Brighton. Ook daar stapte ik in het leven van een ander. Ging ik ’s avonds mee naar een gebedsuur in haar kerk. Ben naar haar volkstuin geweest en heb haar houding in het leven ervaren. Heel erg waardevol allemaal.
Ik had ontmoetingen die ik in een hostel of hotel niet zo snel zal hebben.

Een paar weken later mocht ik zelf gastvrijheid verlenen aan Judith die een dag in Nederland was. Dat was voor mijzelf ook een bijzondere ervaring, want mijn huis is niet echt op orde. Maar een goede ontmoeting stijgt daar bovenuit.

Ik heb dit alles als voluit Iona ervaren. Door de mensen en de aandacht die we voor elkaar hadden.

Irene Stok heeft een hospitalitylijst ontwikkeld, voortkomend uit de continentale weekenden. Ik heb daar nu gebruik van gemaakt en het was zeer de moeite waard. Zij schrijft er elders meer over.

Ik ben met een schat aan ervaringen thuis gekomen.

Annie Benjamin