Van de redactie

In normale tijden zouden de Members van de Iona Community half oktober een week op Iona zijn geweest voor Community Week. Maar het coronavirus heerst nog steeds, dus dit jaar geen fysieke ontmoetingen. In plaats daarvan organiseerde de Iona Community een virtuele 'Community Month' met programma's rond drie pijlers: Courage, Contemplation en Compassion. Een enkel programma was alleen toegankelijk voor Members of jeugdleden.
Het was een heel afwisselend programma met vieringen, maar ook een ceilidh, een ontmoeting met Rowan Williams, de voormalige aartsbisschop van Canterbury, bijbelstudies, een presentatie over Camas en de Abbey, de pas gestarte Common Concert Networks (inhoudelijke werkgroepen van de Community), etc. Een bont geheel.

Corona heeft heel veel nadelen, maar ook een voordeel. De beperkende maatregelen treffen iedereen, of je nu in Glasgow woont, op het continent of in de Verenigde Staten. Door het moeten gebruiken van Zoom worden de verschillen tussen centrum en periferie een beetje opgeheven: iedereen zit in hetzelfde schuitje of voor hetzelfde scherm. Veel Nederlandse Members en Associates hebben zich nooit zo verbonden gevoeld met de Iona Community als juist dit jaar. We hopen allemaal snel weer eens naar Iona te kunnen om de verbouwde Abbey te bewonderen en bekenden te ontmoeten, maar hopen tegelijk dat zoiets als 'Community Month' met de vele online bijeenkomsten een jaarlijks terugkerend gebeuren wordt.
Ook in de Ionagroep ​Nederland gebruiken we in toenemende mate digitale middelen voor onze bijeenkomsten. Op 12 december komt de coordinatiegroep zo voor de eerste keer sinds lange tijd bijeen. In het volgende nummer hopen we meer nieuws van dat front te kunnen brengen. Nu kunnen we alvast melden, dat in oktober Hanneke Ruitenbeek secretaris van de Ionagroep ​Nederland is geworden. Zij heeft het stokje over genomen van Irene Stok. In de volgende Grieshog komen we daar uitgebreider op terug. We wensen jullie veel leesplezier en goede feestdagen.

Jan Maasen, Tineke Kamstra en Willie Verhoef

Grieshog 60 november 2020