Penningen voor Iona

 We weten er alles van: door Capital Appeal is veel geld gedoneerd voor de vernieuwing van Iona Abbey. Het verblijfsgedeelte is vernieuwd en de energievoorziening duurzaam gemaakt. En dat samen met de faciliteiten, zoals de villagehall, op Iona Island.
 Geld is daarvoor een belangrijk onderdeel. Zo is geld, als middel, ook van belang voor de Ionagroep ​Nederland. Het is van belang voor het werk in Nederland, maar ondergeschikt aan bevlogenheid en betrokkenheid. De komende jaren, als nieuwe penningmeester, hoop ik de penningen duurzaam en nauwkeurig te beheren en verantwoord uit te geven.
 Alle waardering voor Casper Silvis, die deze taak de laatste jaren heeft uitgevoerd, voor de duidelijkheid en overzichtelijkheid van de financiën. Hij zit in Berlijn weliswaar op afstand, maar kan de IN zeker nog niet loslaten.

Onderweg in april met onze camper naar Iona:
Sabbatical

 Na een studie in Wageningen en een periode van werk aan biologische bestrijding zijn wij verhuisd naar Zwolle, voor een baan als docent biologie in het voortgezet onderwijs, later volwassenen onderwijs. Wij zijn Karin en ik (Aart) met onze 2, later 3 kinderen (en nu met 8 kleinkinderen).
 In die periode heb ik in 'Meer dan het gewone' van Feitse Boerwinkel gelezen over het sabbatsjaar. Leuk om te lezen, bedoeld om te doen. En dat heb ik, hebben we gedaan.
 De laatste keer, in 2013, hebben Karin (van haar werk als instructeur Paardrijden voor Gehandicapten) en ik (van mijn werk als docent) vrij geregeld vanaf 1 april. En hoe maak je dan de overgang van werk naar sabbatical? Een week Iona, dat ons al een tijdje aantrok, leek daarvoor heel geschikt. En dat is het ook geweest.
 Eén van de opvallende dingen voor ons was het ontbreken van sloten op de kamers. Dat geeft de basis aan, het vertrouwen van elkaar in de Abbey (hopelijk is dat nog zo).
 Daarna zijn we langzamerhand betrokken geraakt bij de IN, door dagen (Zwolle), weekenden (Schoorl, Egmond) en de oprichting van een Familie Groep in/rond Zwolle.

Toekomst

 Voor mij is de tijd van pensioen aangebroken, een wat langere sabbatical eigenlijk. Dus ook gelegenheid om wat anders te gaan doen.
 Voor de IN hoop ik, dat langzamerhand jongeren de verantwoording gaan dragen. De bevlogenheid (op thema's als duurzaamheid, inclusiviteit, vrede en gerechtigheid en spiritualiteit) is er zeker, de betrokkenheid bij Iona Community en IN vergroten is de uitdaging.
 Als het aan mij ligt, gaan we als IN, naast spiritualiteit en zorg voor elkaar, iets meer het pad op van de uitvoering. Bidden met de voeten, wandelen en tegelijk het plastic dat je tegenkomt samen opruimen. Samen meedoen aan een vredeswake of een klimaatprotest, ieder naar vermogen.

Begin en afsluiting

 Aan het begin van mijn penning​meesterschap hoop ik, dat je me accepteert, zoals ik ben. En zo hoop ik ook, dat ik ieder, die mee op weg gaat, kan accepteren zoals die is.
Het lied, dat me in dit verband aanspreekt, is: Take, o take me as I am.

Vrede en alle goeds,

Aart Hoogcarspel

Wachtend met de camper voor de boot naar Newcastle, samen met het Nederlandse leger.

Grieshog 61 januari 2021