Contact met de Nederlandse Associates

In Nederland zijn ongeveer 30 mensen geassocieerde leden van de Iona Community.
 Geassocieerde leden worden uitgenodigd om zich te houden aan de regel van de Community en verbinden zich aan het houden van de eerste regel, en dat is het bidden en de regelmatige omgang met de bijbel en andere bronnen.
 In het Verenigd Koninkrijk wordt de structuur van de Community veranderd, een beetje naar het model van hoe wij hier in Nederland zijn georganiseerd. Members en Associates komen samen in de Family groepen, onze regiogroepen. Vanuit het verleden zijn er nog verschillende Family groepen die uitsluitend uit Members of Associates bestaan. Dat verschil wil de IC nu veel kleiner maken. Associates worden uitgenodigd om volop mee te doen in "the corporate life" van de Community. In Nederland komen vrienden van de Ionagroep ​Nederland samen met vrienden, Associates en Members van de IC in onze regiogroepen. Maar er zijn ook Nederlandse Associates die geen enkele binding hebben met de Ionagroep ​Nederland.

Om beter inzicht te krijgen in de groep van geassocieerde leden van de Iona Community ben ik bezig met een belronde. Het levert verrassende gesprekken op. Bijvoorbeeld waarmee men zich vooral verbonden voelt, met de Nederlandse situatie of juist met de Community in het Verenigd Koninkrijk. Of juist het gedachtengoed. Het is ook fijn dat ik wat meer informatie kan geven.

Op dit moment gebeurt er veel online vanuit de Iona Community. Er is een maandelijkse zoombijeenkomst waar we gezamenlijk bidden en daarna uiteen gaan in kleine groepjes om met elkaar te praten. En we worden uitgenodigd om mee te doen met Bijbelstudies. Op dit moment is er een serie bezig van Praying the Psalms with Jesus, onder leiding van Richard Sharples, een Member van de Community. In 8 weken tijd lezen de deelnemers thuis alle 150 psalmen. Zelf vind ik het fascinerend dat ik me verbonden weet met andere deelnemers terwijl ik toch alleen thuis zit en naar een scherm zit te kijken. Ik ben dan ook erg blij dat ik in mijn werk niet al de hele dag hoef te "zoomen" zodat mijn ogen dat 's avonds nog aan kunnen.

Ik ben nu halverwege mijn belronde, ik hoop eind van deze maand daarmee klaar te zijn. Het is goed om te weten waar een ieder staat, waar we kunnen verbeteren in onze communicatie, zowel vanuit de Ionagroep ​Nederland, als vanuit de Iona Community. Goed om te weten waar behoefte aan is. Dan kan daar weer beter op ingespeeld worden.

AAG 2015 in York

Eind januari zal er, zeer waarschijnlijk de laatste AAG, Associate Advisory Group vergadering zijn. Online uiteraard. Verschillende jaren ben ik als representant vanuit Nederland naar deze jaarlijkse vergadering in York gereisd. Ik verwacht dat ik dit keer ook mee zal doen, omdat ik nu zoveel informatie aan het verzamelen ben vanuit de groep Nederlandse Associates.

Dat is toch het bijzondere van deze coronatijd dat we het online vergaderen hebben ontdekt. Zeker niet ideaal, en ik verlang er naar om mensen weer te ontmoeten. Maar het is ook verrassend dat je kunt vergaderen over zoveel grenzen heen. Omdat Associates meer worden opgenomen in de structuur van Family groepen en andere bijeenkomsten in het VK, is de verwachting dat de AAG zal ophouden te bestaan.

Wanneer je belangstelling hebt om je te verbinden aan de Iona Community als Associate ben ik van harte bereid om een gesprek met je aan te gaan.

Je kunt me bereiken onder het mailadres zutphen@ionagroep.nl

Annie Benjamin, member van de Iona Community

Grieshog 61 januari 2021