Continentals Weekend Schoorl

The Joy of Creation

29 augustus – 1 september 2019

Voor het slotgesprek van het weekend over The Joy of Creation vroeg Roel Bosch ons vijf trefwoorden van dit weekend op te schrijven. Een hele opgave, zo'n veelzijdig weekend in vijf woorden te vatten!

  • Vreugde
  • De jazz – metafoor van Erik Borgman
  • S o p h i a (de wijsheid) die voor en met God speelt
  • Zingen
  • De mix van talen

Met deze vijf woorden zal ik proberen iets weer te geven van dit fijne weekend in Dopersduin.

De vreugde van de schepping en van de ontmoeting konden we volop beleven tussen de bomen van Dopersduin in de zon. De zee, wandelen, hardlopen, we genoten er volop van. En ook van de verhalen over de troost die we in moeilijke tijden in de natuur kunnen vinden. De prachtige bloemarrangementen in de kapel! Het heerlijke eten dat de koks ons voorzetten.
Erik Borgman, hoogleraar theologie, nam ons op de eerste morgen mee in zijn denken over de schepping. Ja, er moet iets gebeuren. Maar hoe? Als we wachten tot we de alomvattende oplossing hebben, zijn we te laat. Pas als we beseffen dat wij ook de schepping zijn, net als alle andere onderdelen van de schepping, en daar naar gaan handelen, kan het misschien nog wat worden. We hebben niet de leiding over de schepping, we zijn er onderdeel van. We moeten naar de aarde luisteren en dan onze partij meeblazen, net als in de jazzmuziek.

In een van de morgengebeden vertelden de Oostenrijkse deelneemsters het verhaal van Sophia. Zij zit aan de voeten van God en speelt wat. Eerst met een springtouw. Alleen spelen is niet zo leuk, dus krijgt ze God zo ver dat hij meedoet. En wat je met de mantel van God niet allemaal kunt doen… Zo komt er een aarde en uiteindelijk komen er mensen die kunnen meespelen. Dat God daar niet eerder aan gedacht had . . .
Een verrukkelijk speelse manier om het scheppingsverhaal te vertellen, compleet met een springende vertelster en knikkers die over de vloer rolden.

Zoals gebruikelijk op bijeenkomsten van de Iona Community werd er weer heerlijk gezongen. Soms met begeleiding van Dirk Strasser op de piano, soms zonder, maar altijd enthousiast. En af en toe met enige verwarring als blijkt dat er verschillende melodieën op één tekst zijn, en iedereen begint het lied op de melodie die hij/zij daarvan in het hoofd heeft: heerlijke chaos.

Ook de mix van talen zorgde soms voor wat chaos, vooral in het hoofd. Want niet voor iedereen is overschakelen van het Engels in een andere vreemde taal, Duits bijvoorbeeld, even gemakkelijk. En Engels was voor het merendeel van de deelnemers ook niet de moedertaal. Engels Engels, een Schots accent, Engels met Duitse accenten uit Zwitserland, Duitsland en Oostenrijk (die elk op hun eigen manier ook weer Duits spreken), een enkel Amerikaans accent en dan ook nog Nederlands. Heel fijn dat alle deelnemers er op letten dat er Engels gesproken werd zodra er iemand van de andere kant van de Noordzee in de buurt kwam.

Kennismaken, kennismaking vernieuwen, corvee, samen eten, samen naar de kapel, breien, de pelgrimage en de "bonte avond" (ceilidh) met onder meer een groepje Morris Dancers, te veel om allemaal uitgebreider te beschrijven. Over twee jaar gaan we naar Zwitserland. Misschien ook iets voor jou?

Heel veel dank aan de voorbereidingsgroep, bestaande uit Jan, Desirée, Roel, Marleen, Hanneke en Yna.

Willie Verhoef