Dinsdagavond: ZOOM!!!

Sinds Columba's Day (9 juni) ZOOM ik elke dinsdagavond om iets voor 8 uur in op de Iona Community voor de wekelijkse Iona Community Office. Met zo'n honderd members en associate members over de hele wereld zeggen we de gebeden en zingen we mee (iedereen op ‘mute’!) met de liederen en luisteren we naar een gedeelte uit de Bijbel, zoals dat in ‘normale tijden’ gebeurt tijdens de morgendienst in de Abbey. Intussen kun je zien wie er allemaal meedoen. Ik heb al veel bekende gezichten gezien, zo tijdens de diensten. Fijn om zo toch bij elkaar te zijn. Op 30 juni werd de gebedsdienst door de Common Concern Group Palestina georganiseerd en stond deze in het teken van het conflict tussen Israël en Palestina. Belangrijk, omdat Israël op het punt staat om, gesteund door de VS, bezette Palestijnse gebieden bij Israël in te lijven, tegen alle tot nu toe gemaakte afspraken in. Passend was het dat Runa Mackay in deze dienst werd herdacht. Zij was het oudste lid van de Iona Community, is onlangs overleden en heeft het grootste deel van haar leven zich ingezet voor Palestijnen, als arts in de kampen, en in acties in Schotland.

Het allerleukst is voor mij dat er na de office chatrooms worden gevormd, bestaande uit 4 of 5 willekeurig gekozen deelnemers, die dan 10 minuten met elkaar kunnen spreken. Onderwerpen variërend van Hoe ben je bij de Iona Community betrokken – Waar woon je – de corona-perikelen en alles daartussenin worden besproken. Soms tref je een bekende, soms niet, maar dat doet aan de gesprekken niets af. Een associate ergens midden in Canada, voor wie de dichtstbijzijnde mede-associate op acht uur rijden afstand woont… Dat kunnen we ons hier in Nederland toch nauwelijks voorstellen. Of zomaar aan de nieuwe Leader kunnen vragen hoe zij de eerste maand van haar nieuwe baan heeft beleefd.

Als afsluiting van het geheel zingen we dan nog een bekend lied terwijl iedereen de microfoon aan heeft. Geen gehoor natuurlijk, door alle verschillende vertragingen in de lijn, maar wel een heel vrolijk gebeuren. Misschien moeten die ZOOM-diensten op dinsdagavond maar gewoon blijven bestaan…
Dat zeg ik nu, terwijl ik in het begin helemaal geen zin had in "dat online-gedoe"!

Willie Verhoef

Grieshog 59 juli 2020