Digitale gebedsdiensten in Noordwijk

Noordwijk, kort na het begin van de coronacrisis. De Iona Groep Noordwijk moet haar maandelijkse zondagse gebedsdiensten en Sing Ins aflasten. Het is dan nog niet duidelijk hoe lang dat gaat duren. Al snel besluiten mijn vader en ik om samen digitale gebedsdiensten op te gaan nemen. Op zaterdag nemen we op in onze eigen kerk, op zondagochtend worden de opnames op Youtube gezet en verspreid via Facebook en e-mail. Als je het zo heel droog opschrijft, klinkt dat redelijk eenvoudig, toch? Ons is in de afgelopen maanden gebleken dat er meer bij komt kijken, en vooral op een positieve manier.
Allereerst zijn we natuurlijk begonnen vanuit onze eigen behoefte om verbonden te blijven met onze groep. We hebben een harde kern van zo'n 20 Ó 25 mensen die we maandelijks zien. Mensen die ge´nspireerd worden door de Iona benadering van liturgie en het zingen. Die mensen wilden we dichtbij ons houden.

Daarnaast was het ook een experiment in wekelijks liturgie maken. Normaal gesproken is een maandelijkse gebedsdienst en eens in de drie maanden een wat langere gebedsdienst op zaterdagavond goed te doen qua inspanning. Wat nu als je wekelijks een, weliswaar korte, gebedsdienst in elkaar moet zetten? Waar vind je de inspiratie. We hadden het geluk dat we allerlei kerkelijke feestdagen mochten meepakken. En soms is er een lied wat inspireert, of een verhaal, of een gebed. Wat we wel hebben gedaan: vasthouden aan het (katholieke) leesrooster. Om iets van een lijn te hebben. Maar daarin dan wel te variŰren met welke bijbelvertaling te gebruiken. Het was goed om de liturgische spieren te oefenen op deze manier.

De technische kant van de zaak was en is een 'work in progress'. Zoeken naar de juiste beeld- en geluidkwaliteit, hoe een stabiele opstelling te maken, wat is de juiste hoek van filmen: het waren allemaal uitdagingen. Maar toen we de basis onder de knie hadden, konden we relatief snel opnames maken. Het beeld is belangrijk: onze eigen altaaropstelling, elke week een bosje bloemen in beeld en brandende kaarsen. Wat we vooral misten was live muziek. We kwamen een heel eind met de cd's Iona Gloria en Opstaan! We hebben een aantal keer het geluk gehad om muzikanten te hebben. We hebben ook een paar keer geŰxperimenteerd met zang, maar dat werd te onveilig geacht. Toch was het leuk om te zoeken naar manieren om muziek in de liturgie te brengen, want het is zo'n belangrijk onderdeel van de Iona ervaring, vinden wij. En nu, na bijna 3 maanden wekelijkse gebedsdiensten? We hebben een fijne manier gevonden om contact te maken met onze eigen groep en mensen daarbuiten. De reacties waren overwegend positief, en waren de inspanningen meer dan waard. Het leerde ons dat in tijden van nood en afstand, we elkaar digitaal de hand konden reiken en zo dichtbij elkaar bleven. We gaan een zomerstop tegemoet, en zullen daarna bezien wat onze mogelijkheden zijn. We weten in ieder geval dat op vele manieren kerk kunnen vieren!

Martine Caspers


De digitale gebedsdiensten zijn nog te vinden op YouTube.

Grieshog 59 juli 2020